miércoles, 15 de diciembre de 2010

Judaismo I Les Seves Craecteristiques



Déus
Els jueus creuen en un sol Déu, Yhave, que va crear el món en sis dies.
L'origen de la religió jueva prové d'un home que es deia Abraham que va viure fa uns 4000 anys. Ell va explicar a la gent que només existia un Déu i que aquest volia fer un pacte amb els homes.

LLibres sagrats
Els llibres més importants de la religió jueva són: la Torà, la Mixnà i el Talimud.
La Torà està formada pels cinc primers llibres de la Bíblia i expliquen des de la creació del món fins a la mort de Moisès, explicant com Moisès i el seu germà van alliberar el poble jueu d'Egipte. També hi ha lleis sobre la justícia social, la llibertat, l'amor, la pau, l'ecologia, el respecte als pares, la igualtat social, etc.
La Mixnà consta de de sis parts que aclareixen els punts confosos o incomplets de la Torà.
El Talimud conté les converses, debats i discussions sobre la Mixnà i la Torà.

Festes i celebracions
Les festes ocupen un lloc molt important ens aquesta religió, serveixen per reunir-se i manifestar la fraternitat i també per celebrar els moments en que Déu ha tingut un paper important en la història del poble jueu.
Celebren festes com: Pasqua, Pentecosta, la dels Tabernacles.

Sagraments
Al llarg de la vida dels jueus hi ha moments molt especials dedicats a Déu. La primera celebració d'un jueu varó és el Beret Milà, aquest acte dura 8 dies. En el cas de les nenes els pares les porten a la Sinagoga a la pregària de dissabte el matí.
Als 13 anys els nois celebren la seva Bar Mitzà que significa "fills de la llei". Es un acte on són reconeguts com adults. Aquest acte també el celebren les noies.
El casament és un altre dels actes importants en la vida del jueu. Per ell fan falta un oficiant i dos testimonis.

Manifestacions de fe
Els jueus diuen que creuen en Déu igual que en les persones. Creuen que esdevenint millors persones ajuden a Déu. Els jueus es reuneixen a la Sinagoga que és la casa de reunió on es parla del que cal fer per ser bons.




No hay comentarios:

Publicar un comentario